2010. március 10., szerda

Teátrum az Amadeusban

Imre Juli teátruma beköltözött az Amadeusba


Már rég volt ilyen Orosházán, hogy a kávéházba (Amadeus) beköltözzön egy amatőr színházi társulat. Márpedig ez történt mostanság már napok óta, s számomra ez nagyobb jelentőséggel bír minden más politikai spektákulumnál.
"Éljen a teátrum! - kiáltom örömmel, mert szép órát szereztek mindannyionknak, akik elmentünk oda kedden délben. Szép órát szereztek az ifjú teétristák is vezetőjükkel együtt, aki nem más, mint a mindannyiunk által ismert drámapedagógus, újságíró, a    helyi tévé egyik sztárja, s kiváló rendező, B.Imre Juli.  
A színészpalánták, ez alkalmi játékra összeverbuválódott Táncsics és Székács gimnazisták truppja,  arra vállalkoztak, hogy a 30-as évek Orosházájának hangulatát megidézzék, a korabeli történések, pletykák, események, újsághírek, törvényszéki históriákon keresztül. S Isten bizon' jól csinálták, hangulatot teremtettek, nevettettek, danoltak, iszogattak (no nem szilvóriumot, hanem az Amadeus málnakoktélt! Jégmentesen!) Sőt még táncoltak is egy picit!
Az egész játéknak az alapja azonban egy könyv, melyet Erostyák Zoltán szerkeszett, s ez a "Szenzációs Orosháza", amelyben a korabeli orosházi újságokból válogattak a tanítványaival olyan írásokat, amelyek a kor kisvárosi úgymond népi szenzációi voltak a kiemelésre méltóak, hogy legyen valami érdekes és szenzációs a mindennapok szürkeségében. Kocsmai verekedések, családi perpatvarok, itasságok, bugyielhagyások, elöljárók sértegetései, egyszóval minden olyan volt, mint ma, de ezek úgy jönnek elő, mint a régi szép idők emlékei. Merthát az emlékek megnemesülnek, megérnek, mint ahogy a  jó aszúszőlőből érlelt bor is megédesedik, nemes borrá fejlődik. S aztán énekelhetünk egy kellemes kuplét is: "Pá, Aranyom, pá!
S ahogy megnéztük a teátrumi  játékot, mi is búcsút intettünk a szereplőknek, s közben a déli ebédhez igazítottuk izlelőinket, megjegyeztem: "Azért a korabeli újságírók tudtak írni! Ize volt a leírt híreknek, mondatoknak. Persze lehet, ha 50 év múlva, ha lesz valaki, aki eljátszik ezzel a színházosdi gondolattal, akkor ő is azt fogják mondani. Ja, kérem! Akkor még tudtak írni!

Nincsenek megjegyzések: