2009. december 17., csütörtök

Karácsonyra elkészült


 - ÉRBOGYOSZLÓ -
Egy új könyv - egy falu leírása
(Kiadta: Helios Alapítvány Orosháza, Közreműködő: Europrint Kft. Nagyvárad 2009.)
Jószerével másfél évi munka után elkészült az Érmellék egyik települését bemutató könyvünk az ÉRBOGYOSZLÓ - Egy falu az Ér mentén címmel. Ime a borító. A könyv közel 400 oldalas, s egy csapatmunka eredménye, de azért az egész létrejöttében nagy szerepe volt egykori egyetemista társam Török Sára tanárnőnek,  akinek kérésére lettem a könyv munkatársa. Amit ezúton is köszönök, hogy felkért a könyv szerkesztésére, részbeni megírására, s a megjelentetés munkáinak elvégzésére.
A munkát részterületekre osztottuk. A gerincét a könyvnek két dolgozat adja : egyrészt a falu szellemi néprajzának  a bemutatása (Ez egy korábban született dolgozat kapcsán készült el), a másik pedig a falu kulturális életének bemutatása a 60-as évektől napjainkig. Erre fűződik fel a falu története, a földrajzi-természetrajzi leírás, a utcák története, a temetők, az étkezési szokások, a népviselet felkutatása, a tárgyi néprajzi anyagok felkutatása, és persze az emlékezetben élő múlt, a népi történetírás összegyűjtése. Szinte mindenre kitértek a szerzők, mert a szerkesztés közben erre mindenképpen igényt tartottam, még akkor is, ha volt aki nem mindenben értett egyet. Így a könyv egyre újabb dolgozatokkal bővült, hogy minél sokrétűbb legyen a bemutatás.
Szerintem a könyv értéke az többek között, hogy olyan embereket sikerült bevonni a munkába, akik átélték az elmúlt fél évszázadot, benne éltek a Ceusescu-féle diktaturában, már szüleik is kisebbségi létben éltek , hisz időnként felvillan az a szomorú tény is, hogy 1920 óta Érbogyoszló szintiszta magyar lakossága is (akárcsak az egész Érmellék) Románia része lett. Így aztán a figyelmes olvasó rájön és megértő, hogy az itt élő emberek meg kellett tanulják a kettős életet, magyarként élni idegenné lett országrészben, őrizni a nyelvet az idegen hatástól, s élni egy kommunista diktatúrában, amikor az is bűn volt, hogy magyar voltál, de az is, ha nem voltál a rendszer hű kiszolgálója. Ennek a falunak a sorsa nagyon jól tükrözi a magyarság sorsát. 
Én azért is szerkesztettem és írtam is örömmel, mert kirajzolódott előttem magyarságunk  félresikerült életének mivolta, ami a jelen összmagyar életünk visszásságaihoz vezetett el. Érezzük az idegenek jelenlétét, érezzük a kommunista ideológiából fakadó magatartás minden rezzenését, s ezért lett ilyen többek között a mi életünk is. Érbogyoszló kicsiny falu, de minta lett számomra, hogyan formálódott  át minden. Minta lett abban, hogy a toporgásunk mennyire belénkmarta magát, hisz felsőbb parancs nélkül nem merünk tenni, bennünk van a kiszolgáltatottság.
Aki olvassa ezt a könyvet ezeknek a tényszerűségeknek a szelleme szövi majd át gondolatvilágát, s vetíti elénk azt a hihetetlen küzdelmet, amit az emberek javarésze megélt itt is. A naív falutörténetírók két szempontból közelítik meg az érbogyoszlói történelmet: az uralkodás és alatvalóvá válás oldaláról. Volt, aki sikeres volt, s volt akit meghurcoltak, intő példaként, ha nem teszed mit kérünk, akkor még az életedet is elvesszük. S  volt, aki ezt el is szenvedte, mert börtön lett a sorsa, s belenyomorodott sorsának fizikai megpróbáltatásaiba.
Vallomás ez a könyv, egy falu vallomása, egy értelmiségi-pedagógus csoport életének tükre, kik választott hivatásukhoz híven a "lámpás" szerepét vállalták. Ma már ez kihalt faj, kiírtották, de akik még vannak, emlékeznek, nélkülük most Érbogyoszló szegényebb lenne. Az a kincs, amit egy faluról itt összegyűjtöttünk már ma is csak emlék, mert egy hajdani világ eltűnt, s magával vitte emlékezetét is. Mégis ebből sikerült valamennyit megmenteni. Ezért érték szerintem ez a könyv.
A könyv értékét külön emeli, hogy igen gazdag fényképanyag dokumentálja a leírtakat. Az iskolában a nyolcadik osztályt végzett csoportképek mára már a mai falu klözépnemzedékét sorakoztatja fel. Mondhatnám azt is, az egész falu ott van a fényképeken, s ezáltal megőrződnek az itt élők arcmásai is a jövőnek.
(kfb)

Nincsenek megjegyzések: