2013. június 23., vasárnap

Jelenfaggató - A Főtéren állva

A Főtéren állva lábam alatt lassan hömpölyög a múlt szélesen sodró árja. Emlékek özöne torlódik bennem, s egymással viaskodnak, keresik értékrendjüket, helyüket. Talán lasan tisztulás is lesz mindenben, mint ahogy a Tisza is megtisztult a ciánszeennyeződéstől. Bár erre mifelénk úgy rémlik még mindig vannak mérgezett (a félreértések elkerülése vogett kizárólag a vegyszeres mérgezésről elmélkedem) földek, területek erre, arra (üveggyári hulladék, téesz vegyszerek itt-ott elásva, s amiről nem szól a fáma!) Vannak, akik tudják!
Hát akkor maradjon is minden elásva, de örökre!
I. FŐTÉR folytatom egy másik bejegyzésben
Úgy általában mondenki tudja, hogy a  főtér, fontos része egy egy településnek. A  városi élet egy fontos szelete itt zajlott. Ma ez már megváltozott és inkább a szórakozás, a szórakoztatás vette át a fontossági sorrend szerinti szerepet. Már az ókorban és aztán a középkorban is a városok alakulásának, formálódásának egyik meghatározó része volt a főtér. Többek között itt működött a gazdasággi élet egyik fontos motorja, a piac. A piac a szó klasszikus értelmében teretkövetelt magának, hiszen az eladásra szánt portékát be kellett mutatni a   vevőnek. Tehát kellett a tér. Ez a tér aztán más tartalommalis teliítődik, mert térré csak úgy lesz, ha egy adott térre építkeznek. Ezzel elindult az urbanisztikai változás, a tér formálódása. Üzletek, szállódák, fogadók, vendéglők létesültek éppen a vásárok miatt, s a helyi hazdag kereskedpk, iparosok, elöljárók, hogy minél közelebb legyen az élet eme gazdasági funkciójához, itt építtették meg házaikat, díszes palotáikat.
Aztán ebben a sorban kiemelt helyet kaptak a politikai és egyházi hatalom szereplői, s azok úgymond hivatali épületei. hatalom építészetben is meg kellett mutassa a maga  arcát és gondolkodásmódját. A tér aztán ilyen módon  a lehető legtehetségesebb urbanisztikai szakemberek elképzelései szerint alakult, formálódott. Mindennek persze meghatározó eleme volt a pénz, mert az építész, a kivitelező és az ide csatalozó egyéb járulékos elemek mind jelentős anyagi befektetést kivántak. A jó és tehetséges szakember mindig sokba került, s akik lemondtak az ilyen irányú odafigyelésről, azok gyakran, silány és jeltéktelen főtereket alkottak csupán.
Az urbaniztikai öszkép az ott élő emberek gondolkodását is befolyásolja, meghatátozza. Ez gyakran vezet a primitivizmushoz, no nem az egyidőben a 19. század vége 20. század  első fele művészeti irányzatáról van szó, haem az igénytelenség terjedéséről, eluralkodásáról.
Nem véletlen, hogy Orosháza fejlődését is meghatározta a főtér léte vagy nemléte. Körölötte: Hódmezővásárhely, Szentes, Csongrád, Béklscsaba, Gyula, mind példamutató főtérrel bírt és épolja ma is arculatát. Orosházán nem volt csupán egy eltüntetett piac eklektikus romhalmaza, melynek egykoron a középpontjában a mai Amadeus Kávéház előtti parkolóban épített otromba benzinkút lett a város büszkeségének építészeti hirdetője. (Ó! Micsoda idők!)


1 megjegyzés:

bokori írta...

Ha szerinted "feldobja" Orosházát a megújított Főtér, akkor én azt készpénznek veszem!Kívánom, hogy légy Te az a bácsika, aki az arra járó fiatalokat okítgatja! pista